Met welke klachten ga je naar Kinderpsycholoog Leeuwarden

Let op: Lilian Ramdien behandelt alleen kinderen vanaf 16 jaar. Voor meer psychologen bij jou in de buurt kijk op Psyned.nl

Met welke klachten kom je bij mij? Je kunt de problemen, vragen of klachten van een achtjarige niet vergelijken met die van iemand van zestien – of van drie. We verdelen het daarom in drie groepen:

De allerkleinsten (1-4 jaar)

Misschien maak je je zorgen over de ontwikkeling van je kleine, of je begrijpt maar niet waarom jouw kindje zo doet zoals het doet. Misschien wil je gewoon even vinger aan de pols houden, en daarbij, als je er vroeg bij bent, kun je een hoop later leed voorkomen.

In de regel komen ouders dan ook vooral met vragen. Wij helpen door goed en precies te omschrijven waar hem de schoen wringt. Dat neemt onrust weg bij de ouders en in de meeste gevallen kunnen we de kleine ook nog een beetje vooruit helpen ook.

Kinderen (5-11 jaar)

Officieel verdelen we de klachten in drie gebieden: ‘ontwikkeling’, ‘emotioneel’ en ‘gedrag’. Je kunt denken aan ‘moeilijk vriendjes of vriendinnetjes kunnen maken’, ‘erg vaak en lang boos zijn’, ‘slecht kunnen slapen’. School kan op allerhande manieren een rol spelen, bijvoorbeeld in faalangst, slecht mee kunnen komen, onvoldoende sociale ontwikkeling. En bijvoorbeeld een echtscheiding kan heel specifieke klachten tot gevolg hebben.

Op deze leeftijd herkennen ouders vaak symptomen van ad(h)d, autisme (of asperger) bij hun kind. Ook daar helpen we bij.

Jongeren (12-20 jaar)

Bij tieners zijn problemen, klachten en vragen heel uiteenlopend. Van faalangst op school en moeilijk vriendschappen maken tot somberheidsklachten, eetproblemen, misbruik, omgaan met agressie, een (zeer) negatief zelfbeeld hebben, drugsproblemen en jezelf pijn doen.

Als een tiener aan de bel trekt, moet je dat zeer serieus nemen, jongeren die zich uitspreken over hun gevoel, die aangeven een beetje hulp nodig te hebben zijn dapper en verdienen het gehoord te worden.

Neem contact met mij op

Heb je nog vragen of wil je weten of ik je kan helpen? Bel of mail mij voor een afspraak naar kinderpraktijk Kinderpsycholoog Leeuwarden ter attentie van Lilian Ramdien.