Wat is kindertherapie?

De psychologische begeleiding van kinderen en jongeren is een speciaal onderdeel van de psychologie. Niet alleen hun leeftijd is anders dan die van volwassenen, maar hun wereld én de manier waarop ze die wereld en zichzelf beleven.

Kindertherapie

Voor de behandeling van kinderen geldt dat we ‘nadenken’, ‘beredeneren’ of ‘analyseren’ niet gebruiken. Het kind heeft de woorden en mogelijkheden eenvoudigweg nog niet. We gebruiken spel, samen dingen maken, samen dingen doen om 1) er achter te komen wat er aan de hand is en 2) het kind verder te helpen.

Jongeren zijn wel in staat door met de psycholoog te praten en samen na te denken te ontdekken wat er speelt en wat te doen. De tienertijd is één van de zwaarste, meest intense periodes in een mensenleven, waar alles tegelijk gebeurt en in een enorm tempo. De psycholoog werkt met de jongere als middelpunt. Dat wil zeggen dat we zowel de analyse als de behandeling opstellen vanuit de mogelijkheden en talenten van de jongere.

Ontwikkeling

Je komt niet mee met de rest. Ook al is iedereen uniek en doen we alles in ons eigen tempo, er is een gemiddelde. Dat geldt voor fysieke ontwikkeling (groei, puberen), maar natuurlijk ook voor je innerlijk (IQ, taal, rekenen). We hebben goede meetmethoden en bewezen behandeltechnieken.

Emotioneel

Gevoelens zijn zo’n beetje het belangrijkste in ons leven. En vooral bij kinderen en jongeren een bron van zorgen en onmacht voor ouders. Kinderen zijn gesloten. ‘Met mij alles goed’ is het standaardantwoord als je er je kind naar vraagt. Wij doorbreken dat. En helpen kinderen en jongeren onder meer met angsten, trauma-verwerking en somberheid.

Gedrag

Wanneer is je kind gewoon een beetje verlegen en wanneer is het een sociaal probleem? Wanneer is hij gewoon lekker druk en wanneer is het AD(H)D? Waarom doet je zoon zo gemeen tegen zijn zus?

Wat iemand doet zegt meer dan duizend woorden. Dat geldt voor kinderen dubbel. Alleen is het voor ouders vaak moeilijk de taal van dat gedrag te begrijpen. Wat betekent dat drukke gedrag? Wat vertelt je kind je eigenlijk als het gemeen doet?

Kinderpsycholoog Leeuwarden geeft de begeleiding die jij nodig hebt

We helpen ouders die taal te begrijpen, we geven kinderen en jongeren concrete middelen om hun eigen gedrag aan te pakken. En vooral: we vinden uit wat er zich onder dat gedrag afspeelt en helpen de kinderen en jongeren vooruit.

Contact

Bel of mail mij voor een afspraak naar kinderpraktijk Kinderpsycholoog Leeuwarden ter attentie van Lilian Ramdien.